A táj karakter-madarai

A táj karakter-madarai
A táj karakter-madarai

Tájélmény, táj- és természetfotózással

Mit tud adni nekünk a táj? Élményt, például. Biztos nem az elsődleges, de egyre jobban felértékelődik a domináns városi / irodai életforma, fogyasztói társadalmi nyomás mellett. És a tájélmény nagyonis olcsó, és egyszerűen hozzáférhető tud lenni, csak ki kell menni, fel kell fedezni, minden érzékszervvel megélni! Persze ez fokozható is, ha az ember felkeres különböző olyan élőhelyeket, ahol az állatvilág változatossága, érdekes / értékes / látványos fajai jelen vannak, és ebből “haza is lehet vinni” egy kicsit.  Ha lefotózom a tájat, a karakterelemeit, a növény- és állatfajokat, az látogatás közben is erősíti az élmény intenzitását, segít összefüggéseiben és alkotó elemeiben is jobban megérteni egy helyet, egy tájat. Az élmények szabadságának persze jogi feltételei is vannak, továbbá megfelelő magatartás formát is megkövetel. Nem mindegy, mennyire szabadon, illetve milyen feltételekkel látogathatóak a természetközeli élőhelyek, vannak-e korlátozások a tulajdonviszonyok, tájban folytatott tevékenységek miatt (pl. vadászat). Más részről az élmény nem lehet önző: nem szabad károsítani, zavarni a természeti értékeket.

Tájkarakter – élőhelyek

A tájkarakter / tájjelleg nagyon sok természeti adottságot és hagyományt összegez. Az állatvilág már itt is részese, bár ritkán tud karakterformáló tényező lenni. Például egy hódvár esetében ez sem túlzás, vagy akár egy madártömegektől nyüzsgő vizes élőhelyen. És persze a madárfajokhoz is kötődhetnek használati hagyományok, helyi mondák, továbbá fontos a szerepük az erős érzelmeket kiváltó hangok esetében is. A táj vizuálisan érzékelhető, a tájba illesztés is főleg a látványról szól, de egy tájhoz tipikus hangok is kapcsolódnak! A madarak élőhelyi feltételeit a fajra jellemző preferenciáik, és a természeti adottságok – tájhasználat együttesen határozzák meg. Milyen a növényzet, vízrajzi adottságok, mennyire zavart, milyen a domináns tájhasználat – ezek mind tényezői egyes fajok megtelepedésének. Ráadásul a költéshez optimális környezet mellé a táplálkozáshoz is kellenek megfelelő adottságok, amely a táji szintű diverzitás, tájszerkezet-elemzés, tájökológiai kutatások jelentősére hívja fel a figyelmet.

Ízelítő kedvenc kicsi vizes élőhelyemről

A tavasz és a nyár során többször is felkerestem egy Velencei-tóhoz közeli, gyepekkel és vizes élőhelyekkel mozaikos élőhely-együttest, amelyet cserjések, erdősávok határolnak. Szeretek itt lenni, és szeretem a tipikus lakóit is: a nyári ludakat, a foltos nádiposzátát, a bíbiceket, illetve a jövőre év madarának megválasztott gólyatöcsöket is. Megérdemlik, hogy az élőhelyi igényeikről, a tájhasználati hagyományokhoz kötődő kapcsolatukról, a táj működésében játszott szerepükről bővebben is írjak majd. Talán sose leszek profi természetfotós. De ki tudja?! Több példát is fogok mutatni egy-egy táj tipikus, karakteres állatfajaira!

táplálkozó nyári lúd vizes élőhelyen

Nyári lúd

Gólyatöcs, 2019-re az év madarának választották

Gólyatöcs, 2019. év madara

Vizes élőhely felett repülő bíbic

Bíbic

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *