A Tájépítészeti és Településtervezési Kar Sanghajban

A Tájépítészeti és Településtervezési Kar Sanghajban
A Tájépítészeti és Településtervezési Kar Sanghajban

Távol keleti oktatási-kutatási lehetőségek

Alapvetően a tájat, a természetközelit, az élővilágot, természeti értékeket és hagyományokat keresem, ha új helyekre jutok el. De a világ nagyvárosai azért lenyűgözőek, az atmoszférájuk magával ragad. Sanghaj hatalmas és intenzív. Egy hetes utunk során csak a belváros kis részére kaptunk egy benyomást, külvárosokig, külterületekig most nem volt esély eljutni.

Édes-savanyú tájak

Az egyik meghatározó kulturális hatás a gasztronómia. Semmi köze az itthonról ismert kínai éttermekhez, részben az életek fogyasztási, tálalási módja miatt. Sok tálból kis falatok, millió szósz, csípős ízek, sok-sok zöldség. És teázás, szertartásosan előkészítve. Minden tájegységről más ízek.

Tájépítészként

Fekete Albert dékán úrral együtt vettünk részt a Tongji University és East China Normal University programjain: előadásokat tartottunk, közös projekt és kutatási lehetőségeket határoztunk meg, beszélgettünk. A lehetőségek talán nem elsősorban tájvédelemről szólnak, bár a kulturális örökségvédelem, tájrehabilitáció, településkép védelem, településarculat tervezés irányában van érdeklődés a meghívó partnerek felől. A város hatását – a zsúfolt sikátorokat, a végeláthatatlan lakótelepeket, a felhőkarcolókat, az információ és reklámáradatot, az őrült motorkerékpáros közlekedést, a település percepciójához tartozó szagokat és hangokat – még emészteni kell.

Üzenet – tájkommunikáció?

Sanghajban dübörög a fogyasztói társadalom. Folyamatosan vásárlásra csábítanak: számos bevásárlóközpontba, üzletbe be is tévedtem, illetve bazársoron is tolongtam a tömegben. A népművészet nagyon erősen megjelenik a turistáknak szánt ajándéktárgyakban, tükröződik a képeslapokon. A város egy-két szimbolikus épületegyüttese szintén visszaköszön, de a településkép, főleg a tájkép, tájhasználat, természeti értékek alig jelennek meg a kínálatban. Óriás pandából azért van mindenfelé tárgy, főleg gyerekjáték.

tájépítészet, kínai oktatási együttműködés

Tájépítészeti és Településtervezési Kar Sanghajban

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *