Az izlandi táj varázslatának három titka

Az izlandi táj varázslatának három titka
Az izlandi táj varázslatának három titka

Visszatértem

Két éve szerencsém volt először eljutni Izlandra. Emlékszem, ahogy a kollégákkal kilépünk a repülőtérről, utazunk Reykjavík felé, és a sötétségben próbálunk minél több információt begyűjteni a környező tájból. Szinte türelmetlenül voltam, hogy nem tudok rögtön még többet érzékelni abból, ami körülvesz, amit vártam nagyon. Már az első nap tudtam, vissza fogok jönni. Most eljött az idő a második útra. Számos oka van, miért okoz függőséget, de számomra a következő három tényező magyarázza legjobban a varázslatot – együtt hatva.

1. Éghajlat

Fotós szemmel az egyik legizgalmasabb természeti adottság, hogy nagyon változékony az időjárás, folyton változnak a fények, és főleg télen alacsonyan jár a nap. Ha egy órát tölt az ember egy helyszínen, egyszerre kaphat hóvihart, ragyogó napsütést és festői felhőkompozíciókat, súroló fényekkel. Ha ez még nem lenne elég, a hőforrások, geotermikus erőművek gőze is sokszor misztikus, sejtelmes gőzbe, párába rejti a táj egyes részleteit. Maga a “reykja” szó is párát, gőzt jelent.

2. Domborzat, felszínalaktan

A vulkanikus alapok, a különleges geológia valószínűtlen felszínalaktant hoztak létre. A tájnak itt nincs is tájhasználatból adódó szerkezete, csak természeti adottságokból származó mintázata. Néha van egy burkolt út, egy-egy légvezeték, vagy termékvezeték, de főleg vízfolyások, vízmosások, láva kiömlések. A felszínborítás sem igazán képez mozaikot, hiszen döntően gyepek és nem teljesen záródott, kopár felszínek uralják, zárt és kiterjedt erdő az itteni értelemben alig van, kisebb erdőfoltok jellemzőek inkább (a fák itt is sokszor alacsonyabbak maradnak).

3. Történetmesélés

Az előző kettő már elég is lenne. De van még egy kulturális tényező, ami számomra nagyon erős volt. Ahogy mindezt kommunikálják (turisztikai – marketing értelemben), és ahogy a helyiek megélik a hagyományokat és a saját tájaikat. És a tájélményt mondákkal, mítoszokkal, a történetiség és személyes kötődésük, tájidentitásuk erős tudatosításával, továbbadásával élik meg. Elmesélik. Látom magam előtt a nagypapát, ahogy megépíti a birkafarm első kerítését, a vikingeket, a kövek alatt lakó törpéket, a tündéreket, a skandináv mitológia isteneit. Több fénykép az Instagramon: @ls_stories_boromisza

izland egyedi tájképi adottságai, táji értékei

Fekete homok és tájban megbújó hagyományok

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *