Bányászhagyományok

Bányászhagyományok
Bányászhagyományok

A tájvédelmi szakértő mérnöki etikája

Idén több olyan helyszínen és témakörben is dolgoztam tájvédelmi szakértőként, ami a média figyelmének középpontjába került. Először tavasszal, Zalakaroson a kiszáradt tó és mocsári-, vízinövény mentés esetében. Aztán jött a Csarna-völgyi kisvasút beruházása a Börzsönyben, ahol a környezeti hatástanulmány tájvédelmi munkarészét készítettem. És végül a Pécs környéki uránbánya újranyitása (szintén khv, tájvédelmi munkarész). Nem könnyű műfajok és esetek, de minden munkánál le tudtam írni és ki tudtam mondani, amit gondoltam, amit a tudásom és az értékrendem megkövetelt. Akár legyen szó bizonytalanságról, kedvezőtlen hatásról / “rossz hírről”, akár meglepően kedvező véleményről – ha az volt szakmailag indokolt.

Újra urán?

Hogy mennyire lesz jelentős a tájra (tájkarakterre, tájhasználatra, tájszerkezetre, tájképre stb.) a tervezett mélyműveléses bánya újranyitása, azt egyrészt a befoglaló tájrészlet adottságai, különösen az érzékenysége, fennálló értékek és védettségek határozzák meg. Jelen beruházáshoz köthetően a településszerkezetet és tájhasználatot befolyásoló változások főként Kővágószőlős, Kővágótöttös és Bakonya területét érintően tervezettek. A területen korábban folyó bányászati tevékenység nyomait a tájrészlet ma is hordozza, ezért jelen beruházás nem okoz jelentős változást a táj karakterében. A tájhasználati hatásterület kultúrtörténeti egyedi tájértéket, műemléket, műemléki környezetet, műemléki jelentőségű területet, illetve helyi védelem alatt álló épített értéket közvetlenül nem érint, ugyanakkor részét képezi természetvédelmi szempontú kijelöléssel érintett területeknek.

A vizuális hatásterülettel érintett települések lakóterületei irányából a tervezett beavatkozások nem jelennek meg markánsan a tájban, az épületek, a terepadottságok és a növényzet takaró hatása miatt. Ezzel együtt markáns tájelemek fognak megjelenni, amelyek módosítják a tájrészlet látványát. Amit a fentiekben rögzítettem, az csak a tájvédelmi szakterületre vonatkozó – meggyőződésem szerint megalapozott – vélemény (többek között: hatótényezők áttekintése, hatásterület meghatározása, jelenlegi területfelhasználás elemzése, településrendezési tervek és településarculati kézikönyvek elemzése, látványtervek/montázsok készítése).

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *