Ismeretterjesztés tájvédelemről, tájrehabilitációról

Ismeretterjesztés tájvédelemről, tájrehabilitációról
Ismeretterjesztés tájvédelemről, tájrehabilitációról

Környezeti nevelés és tájépítészet

Idén tavasszal elég sok fronton kerültem bele ismeretterjesztő, tudomány népszerűsítő programokba. A környezeti nevelés már 2006 óta része a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék profiljának, főleg Bíró Györgynek köszönhetően. Idén úgy döntöttünk, szintet lépünk: az egyetemi hallgatók tájvédelmi témáról fognak interaktív foglalkozásokat tartani váci általános iskolásoknak: táji értékek, tájváltozás, tájhasználati konfliktusok, tájkép, tájkarakter. A kockázat és izgalom benne volt, de a siker egyértelművé tette, ezt folytatni kell!

Felfedezők napja

A Millenáris Parkban megrendezett Felfedezők napján először tartottam előadást, és nagyon tetszett a rendezvény szervezése, hangulata, a különböző korosztályok érdeklődése! Ha lehet, erre máskor is szeretnék menni, már elég sok tájvédelmes ötletem van, milyen táj-felfedezéssel készülnék!

Budakeszi arborétum Madarak és fák napja

Kora tavasz óta tervezzük Solymár Andrással, hogy részt veszek az arborétum egy hétvégi programjában, ezúttal végre összejött. Egy kisebb csapat érdeklődővel berendeztünk egy tavat!

Nemzetközi természetfilm fesztivál

Földi Zsófiával és lelkes hallgatókkal alkottuk a Tájépítészeti és Településtervezési Kar standját: volt előadás a tavak mosolyáról (mikor egészséges egy tó, mit lehet tenni érte, pl. rehabilitáció, tókezelés), illetve készültünk a Rákos-patak tájtörténetéhez, valamint tavak élővilágához kapcsolódó interaktív programmal is. A program végén alkalmam volt részt venni a díjátadáson is.

Őszi tervek

Némi nyári feltöltődés után intenzív ősznek nézek elébe, a Szent István Egyetem Médiaközpontjának köszönhetően. A Tájépítészeti és Településtervezési Kar számos rendezvények fogom képviselni, és a “megszokottak” mellett új közegekben, más közönségnek is lesz lehetőségem megosztani a táj szépségét, a tájvédelem ügyét, a tájépítészet feladatait. Ezek közé tartozik majd a Zöldgömb fesztivál, a Tudományok fővárosa, a Kutatók éjszakája, a Tudomány Mozaik (Csodák Palotája). Különösen izgatottan várom, hogy a Patkós Stúdió kreatív csapata jóvoltából új, interaktív eszközeink is lesznek őszre, amelyekkel foglalkozások keretében is be tudjuk mutatni a táji összefüggéseket, a települések “zöldítésének” folyamatát és kedvező hatásait. A táj, tájépítészet, tájvédelem kommunikációját ismét új szintre emeljük!

Tájépítészeti Kar foglalkozása

Foglalkozás a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Boromisza Zsombor előad

Előadásom a Felfedezők Napján (fotó: Farkas Alexandra)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *