Növénymentés a zalakarosi tavon

Növénymentés a zalakarosi tavon
Növénymentés a zalakarosi tavon

Reggelre kiszáradt

2013 óta dolgozunk Zalakaros, főleg Szilágyi Ferenc hidrobiológus kollégával. Sok mindenen vagyunk már túl… megterveztük az 1,2 ha-os termáltó növénytelepítését, és az üzemeltetés, fenntartás szakmai felügyelete minden évben új kihívásokat jelent. Kakaslábfű invázió, békanyál invázió, tavaly nyári halpusztulást (a tavi ökoszisztéma természetes módon is, de sok szerencsétlen körülmény hatására “kilengett”, amit a tó később helyre fog állítani). Arra, hogy idén egy reggel azt az üzenetet kapom, hogy nincs benne víz – na erre azért nem voltam felkészülve. A tó alatt húzódó 1m átmérőjű cső megsérült, és szinte az összes víz eltűnt egy éjszaka alatt. A műszaki feltárás és helyreállítás még folyamatban van, de addig is…

 

SOS tájgondozás

Ami minket érdekel, hogy mi lesz a tó élővilágával, főleg az évek óta gondozgatott, terelgetett makrofitonokkal (magasabb rendű mocsári és vízi növényzet). Szerencsére a Karospark Kft. Biczó Tamás vezetésével ezúttal is profin kezelte a helyzetet: a tipegőknél homokzsákokból elzárást építettek, ezáltal az itteni mocsári növények szivattyúval elönthetővé váltak újra. A nagyobb gondot a víz növényzet jelentette, a tavirózsákat a tó legmélyebb, még kis vízborítású részére telepítették át.

Örülünk?

A tűzoltás jól sikerült, ami részben egy példás helyi összefogásnak köszönhető. Kérdés, hogy meddig tart a helyreállítás, hiszen a tavirózsáknak csak átmeneti megoldást jelent a sekély, gyorsan felmelegedő, algás vízben való elhelyezés. A „B-terv” várhatóan egy másik tóba áthelyezés lehet. Az esemény a média érdeklődését is kiváltotta, a Kanizsa TV-nek a helyszínen is nyilatkoztam Novák Ferenc polgármester és dr. Oláh Mihály Zoltán, építész tervező társaságában.

És végül ismét visszatérve a halpusztulásra: tavaly év végén leírtuk, hogy a halpusztulásnak lehetnek kedvező hatásai is. A planktonevő halak egyedszámának csökkenése kedvezhet a zooplankton szervezetek elszaporodásának, és itt elsősorban ma a szűrő szervezetek hiányoznak ma nagyon. Ezek hatékonyan csökkenthetnék az algabiomasszát, és tompíthatnák az algaszám nagy kilengéseit. Ehhez hasonlóan a kiszáradásban is igyekszem egy “új kezdetet” látni, amely hosszabb távon a tó üzemeltetését (pl. most leeresztett állapotban számos fenntartási munka elvégezhető), esztétikai értékét, ökológiai állapotot kedvező irányba mozdítja el.

Zalakaros, termáltó, tókezelés, tavirózsa

A tavirózsák a tó északkeleti részére kerültek áthelyezésre

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *