Szolgáltatások

IMGP8299-1024x627-e1508666356176.jpg
kornyezeti-hatastanulmany-2-e1508440455431.jpg
okoturizmus-22-e1508440403914.jpg
ismeretterjesztes-3-e1508440478504.jpg
tajvedelmi-szakertoi-2-e1508440314492.jpg
BZs3-e1508440517831.jpg
idosor_v2-e1508440551835.jpg

Egyetemi oktatóként, tájépítész mérnökként, tájvédelmi szakértőként (egyéni vállalkozóként) dolgozom. Munkám során a személyre szabott, egyedi megoldásokat, a megbízhatóságot, a felmerülő tervezési feladatok széles skálájának megoldását, menedzselését tekintem elsődlegesnek.

A tájépítészet egy olyan szakma, hivatás, amiért könnyű lelkesedni. Egyik szépsége az összetettségében rejlik, hiszen ökológiai, műszaki, esztétikai és gazdasági ismeretek együttes alkalmazását követeli meg. Ezek segítségével egy területi-szemléletű szakember regionális – lokális fejlesztési, rendezési, fenntartási, értékvédelmi, helyreállítási folyamatok aktív részesévé válhat. Tájépítészeti feladat lehet egy családi ház kertjének megtervezése, kivitelezésének irányítása, vagy akár egy megye/térség rendezési tervének kidolgozása, részvétel egy vízfolyás helyreállításában, turisztikai fejlesztések során, létesítmények tájbaillesztése. És még hosszasan lehetne sorolni azokat a léptékeket, tervtípusokat, szakmai kihívásokat, ahol egy tájépítész mérnök hatékonyan helyt tud állni. Hazánkban tájrendező és kertépítő mérnököt (BSc), okleveles tájépítész mérnököt (MSc) csak a Szent István Egyetem (korábban Budapesti Corvinus Egyetem) Budai Campusán, a Tájépítészeti és Településtervezési Karon képeznek.

Egy tájépítész mérnöknek minden munka más és más, valóban új kihívások várnak rám minden nap. Minden új megbízás egy lehetőséget jelent egy új tájrészlet megismeréséhez, felfedezéséhez, megértéséhez is. Gyerekkoromban még csak azt tudtam, hogy szeretném megismerni az élővilágot, kamaszkoromra már bennem volt a vágy, hogy aktívan tegyek is érte. Ma már tudom, hogy jól választottam: tájépítészként lehetőségem és felelősségem is van az élővilág és az épített/emberi környezet fejlődésben kompromisszumokat keresni, konfliktusok feloldani. Néha a természetközelit kell kiegészíteni művi elemekkel, néha a művit kell lazítani, tájba illeszteni, helyreállítani. Mindez lelkesít, motivál. A megbízóimnak nem csak terveket, hanem érdemi megoldásokat szeretnék kínálni, kihasználva azt széles eszköztárat, amellyel tájépítészként rendelkezem.

Szakmai tevékenységem és értékrendem központjában a tájvédelem áll: Csima Péter megfogalmazásában ennek célja a meglévő táji adottságok megőrzése, a tájpotenciál fenntartása, a hagyományos tájhasználat, tájjelleg/tájkarakter, kultúrtörténeti értékek és a kedvező tájképi adottságok védelme. Ezek az elvek gyakorlatba átültetve a táji értékek, tájhasználati konfliktusok (köztük vizuális konfliktusok) vizsgálatát és értékelését (pl. tervek környezeti vizsgálata, hatástanulmányok tájvédelmi munkarésze), táji – természeti értékek bemutatását (pl. tanösvények tervezése), tájbaillesztési dokumentációk/tervek készítését jelentik többek között.