Tájvédelmi szakértői tevékenység – 2022

Tájvédelmi szakértői tevékenység – 2022
Tájvédelmi szakértői tevékenység – 2022

Visszatekintés 2021-re: tájbaillesztéstől élőhelyfejlesztésig

A tavalyi évben két munka is kötött a különösen vendégszerető Kisszállás településéhez, melynek a kezdőpontja a település zöldinfrastruktúra fejlesztési koncepciója volt. A klasszikus tájvédelmi szakértői munkák között volt építési engedély tájvédelmi munkarésze, tájbaillesztési tanulmány, előzetes vizsgálati dokumentáció (EVD) és környezeti hatástanulmány (KHT) tájvédelmi munkarésze. Ebből is látható, hogy a tájvédelem egyre több engedélyezési folyamatban nagyobb hangsúlyt kap, szükség van a tájkép, tájkarakter, tájbaillesztés, tájpotenciál védelem témaköreihez valóban értő szakemberekre!

Külön szeretném kiemelni, hogy sok éve tartó zalakarosi tó üzemeltetés szakértői munka során végre volt lehetőségünk élőhelyfejlesztési beruházások megvalósítására, és kikerültek az első ülőfák madarak számára. Egy mintaszerűen működő családi vállalkozásnak köszönhetően pedig lehetőséget kaptam egy természetvédelmi portfolió fotózásra is, amelynek külön blog bejegyzést szántam!

Ilyen 2022: biodiverzitási stratégiától természetvédelmi kezelési tervig

Talán még egy évben sem volt annyi kihívásom tájvédelmi szakértőként, mint 2022-ben. Most, október elején már a 20. munka is folyamatban van, amely egyszerre jelent kihívást, ugyanakkor lelkesítő! Megjelenik a listán több olyan feladat, amely nem a tájvédelem témaköréhez kapcsolódik, de tájépítészmérnöki végzettségemmel biztonsággal elvégezhető, a közreműködő profi kollégáknak köszönhetően jó minőségben tudtuk / tudjuk elkészíteni. Másképpen nem is vállalnám el. Ilyen módon szívesen vállalok zöldfelületi elemekhez kapcsolódó tervezési feladatokat, továbbá élővilágvédelmi szakértői feladatokat is. Ez utóbbi főleg KHV, EVD élővilágvédelmi munkarészét jelenti, de akadt speciálisabb kihívás is, mint cégek telephelyeinek biodiverzitási állapotfelmérése, biodiverzitási stratégia megalapozása. A fenti munkákat a szükséges szakterületeket képviselő biológus kollégák közreműködésével végezzük el. Szintén az élővilágvédelem szakterületéhez állt közelebb egy természetvédelmi kezelési terv elkészítése.

A tájvédelmi szakértői munkák között idén is volt tájbaillesztési tanulmány, EVD / KHT / koncepcióterv tájvédelmi munkarész, és külön kihívás volt kifejezetten frekventált településeken / tájrészletekben megvalósuló, a figyelem középpontjában álló beruházások tájvédelmi feladatait feltárni: normafai lakóterület, zuglói városközpont, tihanyi lakópark. A beruházások típusai is igen változatosak, hiszen az előbb említett lakóépületek mellett, kerékpárút, adótorony, napelempark egyaránt megjelenik. Lehetősége volt / van több céget is segíteni tájvédelmi / élővilágvédelmi szakértői tudásommal, a teljesség igénye nélkül: Wienerberger Zrt., MÁV Zrt., Unitef Zrt., Imsys Kft., Progressio Kft., Edal Bt., Ökoterra Bt. Köszönöm nekik a bizalmat, közreműködő szakértő kollégáimnak a kiváló munkát!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *