Természetvédelem és természetfotózás

Természetvédelem és természetfotózás
Természetvédelem és természetfotózás

Már régóta az életem része a természetfotózás, és mindig is passzolt a szakmai érdeklődésemhez. Sokszor a természetvédelmi ismereteim segítettek szép pillanatokra felkészülni, fajokat megtalálni, fordítva pedig sokat tanultam a természetről a fotózáson keresztül. Egy szakmai együttműködés és két projekt kapcsán még szorosabban összekapcsolódott a két szál!

A lendvadedesi jó gyakorlat

2018-ban kerültem először kapcsolatba a Szunyogh családdal, akik példaértékű állattenyésztési gyakorlatot folytatnak. A természeti értékek, táji adottságok tisztelete alapvető a szemléletükben, ami magas szintű szakmai felkészültség és folyamatos tanulással, fejlesztéssel, tudatos kommunikációval párosul. Magukat így jellemzik (https://dedes.hu/): “Magán agrárökológiai projekt Lenti környékén, Zala megyében. Holisztikusan menedzselt birtok, középpontjában az agrárerdészettel, regeneratív legeltetési módszerekkel és természetvédelmi projektekkel. Akhal Teke ló és Vörös Aberdeen Angus szarvasmarha legeltetési és tenyésztési program. “

Természetvédelmi kezelési koncepció megalapozása

Az első projekt klasszikus élővilágvédelmi szakértői munka volt. Általában szeretem a természetvédelmi kihívásokat, főleg ha ilyen pozitív tevékenységhez járulhatok hozzá vele. Szokás szerint társszakértőkkel együtt készítettünk anyagot a gazdálkodásba vont telkek élőhelyi adottságainak felmérésére, és a természetvédelmi szemléletű kezelésükre.

Természetfotózás a természetvédelemért

A második projektre 2021-ben került sor, amikor természetvédelmi portfolió fotózásra kaptam felkérést. A munkám végtermékét a tükörreflexes fényképezőgéppel készített magas minőségű táj- és természetfotók jelentették, amelyeket szerkesztve, illetve a technikailag helyes képek esetén az eredeti, tömörítettlen formátumban is átadtam a megbízónak.

A cél a magasfüvű legeltetéssel tartott állatok bemutatása környezetükben, kiemelve az így fenntartott / kialakuló természeti értékeket. A másfél napos projekt során végig az állatok között tartózkodtam, testközelből megfigyelve és különböző szituációkban fotózva őket. Ez önmagában hatalmas élmény volt, és még több megerősítést kaptam a lendvadedesi gazdálkodási gyakorlat természetvédelmi jelentőségére, értékteremtő mivoltára. Gratulálok a Szunyogh családnak és további sok sikert kívánok!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *