Természetvédelmi biológiai konferencia, 2017. november 2-5., Eger

Természetvédelmi biológiai konferencia, 2017. november 2-5., Eger
Természetvédelmi biológiai konferencia, 2017. november 2-5., Eger

A természetvédelem tudományos megalapozása

Idén jutottam el először a XI. alkalommal megtartott Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciára, Egerbe. Az első élmények nem a szakmai rendezvényhez, hanem Egerhez kötődnek, ahogy a város ikonikus épületei feltárulnak a vizuális térkapcsolatok révén, és vezetik a látogató tekintetét.

A rendezvény igen népszerű seregszemle, nagy érdeklődés mellett indultak a pénteki előadások, és a poszterek nagy száma külön programot kínált. A bemutatott kutatások között jelentős volt a gyepek kezeléséhez kapcsolódó anyagok száma, de a számomra különösen érdekes vizes élőhelyek is kellő szerepet kaptak. Gergely Attila kollégámmal a zalakarosi védett növény áttelepítés (tavaszi tőzike, fehér zászpa), és erre alapozott természetvédelmi bemutatás (Égerösvény) tapasztalatait osztottuk meg poszterünkön.

Tájrehabilitációs célkitűzések

Ami kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet, és megindította a gondolataimat, az egy tájrehabilitációs-katalógus / adatbázis építésének lehetősége volt. Ha már önmagában át lehetne látni, az elmúlt évtizedben mennyi ökológiai helyreállításra került sor, az is komoly eredmény lenne, és később talán ezek eredményességére is rá lehetne térni. Ezek a gondolatok az EU Biodiverzitási Stratégiája, Biológiai Sokféleség Megőrzésének Nemzeti Stratégiája miatt is fontosak, hiszen ezek a dokumentumok konkrét célkitűzéseket rendelnek a leromlott ökoszisztémák helyreállításához.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *