Tudománykommunikáció – Táj-sztori

Tudománykommunikáció – Táj-sztori
Tudománykommunikáció – Táj-sztori

Tudománykommunikáció, történetmesélés

Valószínűleg az emberek mindig is meséltek történeteket, amióta a nyelv létezik, hiszen a fontos információk élményszerű átadását, szórakoztatást és közösségek összetartozását együtt szolgálta. A kommunikáció és prezentációtechnika néhány éve újra felfedezte a varázsát, és én is lelkesen olvastam a sokasodó könyvekben az elméletéről, hatásmechanizmusáról, technikáiról. Számomra gyakorlati jelentősége ennek az eszköznek nem csak egyetemi előadásokon, hanem a Tájépítészeti és Településtervezési Kar képviseletében tartott szakmaorientációs és tudománynépszerűsítő programokon lett.

FameLab – A verseny

Sejtem persze, hogy kevés dolog véletlen, amit annak érzünk, de tényleg nem tudom megmagyarázni, miért olvastam el azt a hírlevelet márciusban, amit eddig mindig kitöröltem. És az ebben szereplő, hazánkban elsőként kiírt tudománykommunikációs versenyre szinte gondolkodás nélkül beneveztem. A szervező a British Council, a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben, más országokban már hagyományos rendezvénynek számít, a 3 perces (!) előadások során nem lehet PowerPointot, Prezit stb. használni!

Tájépítészet és kommunikáció

Két „tájas” témával készültem az előválogatóra és az elődöntőre: az egyik esetben természetközeli tavat hasonlítottam egy gyermekhez, akit hagynak önmaga lenni és felszabadultan játszani, majd tájkaraktereket hasonlítottam személyiségekhez. Még fel sem fogtam, és bejutottam a két válogató kör után a döntőbe, és részt vettem egy kommunikációs mesterkurzuson. A döntőben 11 versenyzőtárs mellett nagyon élveztem az előadásomat, és „Táj-sztori” címen egy tó, tópart tájváltozását illusztráltam különböző személyiségekkel (eltérő ruhadarabokkal jelképezve). Hát most jött meg csak igazán a kedvem ehhez a műfajhoz: keresni fogom a lehetőséget még több történet mesélésre, a táj és tájvédelem ügyének megosztására, a tájépítész szakmai széleskörű kommunikációjára. Ehhez persze inspiráció kell: sok tájbejárás, megtapasztalás, felfedezés. Hogy hová vezetnek ezek az események és élmények, még nem látom tisztán, de az biztos, hogy számos értékes emberrel és gondolkodásmóddal találkoztam. Talán a verseny új kapukat, lehetőségeket is megnyitva, például nagyon lelkes lettem a Csodák Palotája megkeresése (Paszternák András) kapcsán, szívesen megosztom a tájjal, tájvédelemmel, táji értékekkel kapcsolatos gondolataimat a fiatalabb korosztállyal, családokkal.

(Fotó: Szigeti Tamás, MTA)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *