Vízminőség – városi tavak – tókezelés

SEFS, 2017, Olomouc

Idén nyáron a csehországi Olomoucban rendezték meg az édesvizekkel foglalkozó tudományterületek nemzetközi konferenciáját (Symposium of European Freshwater Sciences). Mivel évek óta foglalkozom tavakhoz kapcsolódó szakmai kérdésekkel (tópart rehabilitáció, tókezelés), a gyakorlati tájépítészeti tervezéshez is hasznosnak gondoltam a részvételt, az aktuális tudományos eredmények megismerését.

Kacsaetetéstől hínáraratásig

Összességében nagyon sok fontos aktualitást ismertem meg, számos inspiráló szakembert hallottam élőben megnyilatkozni, bár az alkalmazott kutatásból szívesen láttam volna többet. Ezek a rendezvények nem tudnak nem hasznosak lenni: tárgyi ismereteket, új távlatokat adnak, és az utazás ezúttal is egy új táj, tájak, táji értékek megismeréshez járult hozzá. A bőséges választékból főleg a tájrehabilitáció szempontjából is érdekes témákra koncentráltam: sok kutató foglalkozott hallépcsők hatékonyságával, a rehabilitáció halfaunára gyakorolt hatásokkal. A tókezelési elemzések színes palettát vonultattak fel: a kacsaetetés foszforterhelésétől, biomanipuláción át, makrofita (főleg hínárnövényzet) szabályozásig szinte minden módszer terítékre került. Az elhangzott előadások összefoglaló kiadványa online is letölthető, olvasható.

Zalakarosi esettanulmány

A konferenciára poszterrel készültem, amelyen a Zalakaroson, elmúlt években végzett szakmai feladatokat foglaltam össze, főleg a vízminőségi kérdésekre koncentrálva. Hasonló méretű városi tavakkal több kolléga is foglalkozott, de a zalakarosi tó vízminőségét tekintve is egyedi, a komplex beavatkozás – tervezés sorozat (védett növény áttelepítés, mocsári és vízi növény telepítés, tókezelés, tanösvény tervezés) pedig szintén nem hétköznapi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *